Uczniowie ZSTiP we Włoszech | Region | Wiadomości

Strona główna

Uczniowie ZSTiP we Włoszech

26 marca 2014
Zdjęcie 1
Zdjęcie 2
Zdjęcie 3
Zdjęcie 4
Zdjęcie 5
W połowie marca odbyło się piąte, niestety już ostatnie spotkanie projektowe w ramach programu Comenius SEED, w którym uczestniczyli uczniowie Zespołu Szkół Technicznych i Placówek oraz szkół partnerskich z Hiszpanii, Danii, Turcji oraz Włoch.

W ramach działań projektowych, skoncentrowanych tym razem na popularyzowaniu zdrowego żywienia i problemie marnowania żywności, uczestnicy przedstawili interesujące prezentacje ukazujące powyższą tematykę, nie tylko w ich krajach rodzinnych, ale także w najbliższym środowisku, czyli domach i szkołach, brali udział w ciekawych warsztatach np. badali próbki wody morskiej, poznali tajniki degustacji oliwy, uprawy winorośli i produkcji wina. Ciekawym doświadczeniem była wycieczka do Parku Molentargius, powstałego w miejscu dawnych salin, a obecnie terenu zamieszkałego przez flamingi. Uczniowie zwiedzili także jedyną we Włoszech kopalnię węgla kamiennego Serbariu.
Włoscy uczniowie i nauczyciele zorganizowali niezapomniane spotkanie i przygotowali interesujący program. Sardynia to nie tylko przepiękne formacje skalne, wzgórza schodzące wprost do morza, śródziemnomorska roślinność i krystalicznie czysta woda tworzące malownicze zapierające dech w piersiach pejzaże. Sardynia fascynuje bogatą przeszłością, której imponującym świadectwem są pozostałości cywilizacji nuorskiej. Uczestnicy odwiedzili Barumini, najlepiej zachowany kompleks nuragów, datowany na 1500 r. p.n.e, wpisany na listę UNESCO, termy Sardara i miejsca badań archeologicznych. Nie zabrakło zwiedzania Cagliari, założonej przez Fenicjan, stolicy Sardynii, położonej nad Zatoką Aniołów, z XIII-wieczną katedrą Santa Maria a także przepiękną starówką.
Uczestnicy byli gośćmi rodzin włoskich i mieli okazję poznawać miejscowe obyczaje i kulturę, a także degustować pyszne lokalne produkty.

Tekst i zdjęcia: Zespół Szkół Technicznych i Placówek w Nowym Targu.