Finał wielkanocnej zbiórki żywności Wolontariat Szkoły Podstawowej im. Brata Witalisa – Wojciecha Lei w Podczerwonem | Wiadomości

Menu dodatkowe

Na skróty

Ustawienia

Wersja językowa

Wyszukiwarka

Treść strony

Finał wielkanocnej zbiórki żywności Wolontariat Szkoły Podstawowej im. Brata Witalisa – Wojciecha Lei w Podczerwonem

31 marca 2021

Podczerwone i Koniówka wspierają Kuchnię św. Brata Alberta w Zakopanem - finał wielkanocnej zbiórki żywności Wolontariat Szkoły Podstawowej im. Brata Witalisa – Wojciecha Lei w Podczerwonem zakończył wielkanocną zbiórkę żywności dla potrzebujących - podopiecznych Kuchni św. Brata Alberta w Zakopanem, którą prowadzą Siostry Albertynki. Zbierane były produkty z długim terminem ważności (makarony, ryże, kasze, konserwy, napoje, przeciery itp.). Można je było zostawiać w oznaczonych pudłach w szkole i kościele w Podczerwonem. - Wszystkim darczyńcom dziękujemy. Bóg zapłać – mówią organizatorzy akcji. - Hojność uczniów szkoły oraz mieszkańców Podczerwonego i Koniówki przeszła nasze najśmielsze oczekiwania. Dziękujemy także panu Kazimierzowi Hajnosowi, który charytatywnie użyczył swojego busa oraz poświęci swój czas, aby dostarczyć żywność do Sióstr Albertynek w Zakopanem - mówią. Uczniowie Szkoły Podstawowej w Podczerwonem chętnie pomagają potrzebującym. W ten sposób naśladują swojego patrona - Brata Witalisa, który był pierwszym pomocnikiem św. Brata Alberta. Wojciech Leja współprowadził przytulisko w Krakowie, a w Zakopanem na polecenie swojego przełożonego wybudował Pustelnię na Kalatówkach. Kuchnia Św. Brata Alberta w Zakopanem działa od 1992 r. przy parafii Najświętszej Rodziny. Prowadzą ją Siostry Albertynki. W czasach pandemii wydają codziennie ponad 100 posiłków. Siostry nie odmawiają nikomu. Żywią osoby w różnym wieku. Zależy im na tym, by każdy potrzebujący zjadł gorący posiłek. Aby zapewnić wszystkim posiłek, kuchnia potrzebuje dużo produktów, z których można przygotować posiłek. W Kuchni nic się nie zmarnuje, wszystko zostanie wykorzystane.